Original Stari Sör
ÉTTEREM  RENDEZVÉNYEK

Történet

Hagyomány és innováció

Az egész úgy kezdődött, hogy Starcsevics László Taliándörögdön, az űrtávközlési állomáson kapott munkát, ahol 24 órás szolgálat volt. Egy műszak után kettő szabadnap következett, amivel muszáj volt valamit kezdeni. A kérdés csak az, hogy mit?

A válasz 1992-ben fogalmazódott meg, amikor Starcsevics László édesapja (a papa) hallotta a rádióban, hogy megnyílt az első kézműves - akkor még házi - sörfőzde Magyarországon.

Starcsevics Lászlónak több sem kellett, unokatestvérével és a papával felkeresték az újonnan nyílt sörfőzdét. A sörfőzés élménye és látványa annyira megfogta őket, hogy eldöntötték: belevágnak!

Tapolcán a Petőfi Sándor utca 12. szám alatt találták meg a tökéletes helyet, amely a városközpontjában van és közelben található Tapolca egyik turisztikai attrakciója, a Malom-tó. A terület korábban egy kovácsműhelynek adott helyet. Lényeges átépítés nem történt, sőt az udvarban még ma is megtalálható az 1928-ban készült kút is, ami a mai napig működőképes.

A sörfőző berendezések megvásárlása után 1992 májusán megnyitott a sörfőzde.
Rengetegen voltak kíváncsiak az új, természetes alapanyagokból készült helyi sörre. Nem volt olyan turista Tapolcán, aki nem tért volna be egy korsó sörre. Ekkoriban még csak 8 napos sörök készültek, majd ahogy változott a világ, vele változtak a piaci igények is és hosszabb eltarthatóságú sörökre volt szükség. A 2000-es évek elején történt fejlesztés eredményeként egy pasztörizáló gép került beszerelése, aminek köszönhetően a söröket már az ország távolabbi pontjaiba is lehetett szállítani. Kezdetben csak egy fajta sört főztek, ami az akkori trendeknek megfelelően egy 5,4 %-os világos sört jelentett. 1997-ben kifejlesztésre került a négyféle malátából főzött barna sör.

Sajnos a 90-es évek végén egy szakadék következett a házi sörfőzdék történetében. A legtöbb sörfőzde bezárt, számuk megtizedelődött, de a Stari sörfőzde nem adta fel. 2001-ben a sörfőzde szűkebb családi körben folytatta működését, az unokatestvér kiszállat a vállalkozásból.

A család újabb fejlesztésekbe kezdett. Rendezvénysátrat vásárolt, a hogy a sört nagyobb fesztiválokon, céges rendezvényeken illetve falunapokon is tudja értékesíteni. Tevékenységi körét catering szolgáltatással is bővítette. A sör paletta is új termékkel bővült, a legendás ír vörös sörkülönlegessel.
A következő lépcső a sörök palackozása volt. 2009-ben jelent meg a Smaragd zöld sör, ami már üveges kiszerelésben is kapható volt.

A 2009-2010-es években kezdődött el Magyarországon is külföldi mintára a gasztroforradalom, amelynek talán a legnagyobb nyertesei a kézműves sörök. A fogyasztók egy szélesebb körben megtapasztalják, hogy a nagyüzemi sörök mellett létezik a söröknek egy olyan csoportja, amely kiemelkedik a hétköznapi, megszokott, unalmas ízek közül. Ezáltal a vendéglátóhelyek, kisebb csemegeboltok nyitottá váltak arra, hogy kézműves söröket is áruljanak. Sőt egyre több olyan hely nyílik, amely profiljában csak kézműves termékek szerepelnek, lehetőséget adva arra, hogy a kézműves sörök tovább terjedjenek. Magyar és nemzetközi áruházláncok is felvették kínálatukba a Stari Söröket, ezzel is bizonyítva, hogy a jó minőségű kézműves söröknek helye van a paicon.

A kereslet növekedése lehetővé tette, hogy újabb és újabb sörök jelenjenek meg. Az elmúlt évektől kezdődően a pils, barna és ír vörös sörök mellett valódi gyümölcssöröket (meggy, szilva) és búzasört is készít sörfőzdénk.


A Sörfőző vallomása:

1994 ősze volt, a vihar hevesen tombolt Írország partjainál, villámok cikáztak, az ég haragos zöldeskékbe öltözött, engem, ez mit sem érdekelt, hisz Tapolcán ültem karosszékemben és gondolkodtam az élet nagy dolgain: "Fekete lyuk? Kvantumfizika? - Nem. Hogyan tovább az élet rögös ösvényein..." Unott és méla lelkivilágomat egy telefonhívás kavarta fel, Starcsevics László sörfőzdetulajdonos hívása, melyben állást ajánlott. "Atyaég, sör!!! Remek."
A sörtársadalom tagjaként addig a fogyasztói oldalon helyezkedtem el, de itt új perspektívák nyíltak előttem, az önmegvalósítás alternatívája.
Beérkezve a sörfőzdébe, a tudatlanok optimizmusával, minek okán recept az recept,nem lehet gond, nyitott lélekkel és tudattal álltam a kihívás elé. Ennek idestova több, mint 20 éve, de rá kellett jönnöm, hogy rögösebb út vezet a sörös ízlelőbimbókig, de bízom benne, hogy jó az irány és a Stari sör íz bombaként működik, ami szétroncsolja a sztereotípiákat és teljes megelégedésre szolgál.

ugrás az oldal tetejére